es  |  ca  |  en

Busca por fecha

Busca por categoría

26 Septiembre 2018 | Terroir

El compromís total d’Espelt amb la pedra seca

 

No és una qüestió romàntica, però també. Les construccions de pedra seca entre vinyes afavoreixen al biodiversitat i el desenvolupament natural dels biòtops. Per aquesta raó, Espelt Viticultors hi ha apostat decididament i de manera especial al Parc Natural del Cap de Creus on ha retornat el cultiu de la vinya amb una petjada ecològica inconfusible.

A les Jornades transfrontereres de pedra seca que tindran lloc a Figueres el 28 i 29 de setembre, en el marc del projecte COL·LABORAXPAISATGE, sota l’organització d’ADRINOC, Celler Espelt exposarà les fortes conviccions que l’ha portat a recuperar les terrasses de vinya. “Estem recuperant l’ús de feixes que havien estat vinyes i que, amb l’arribada de la fil·loxera i després del turisme, va venir un temps on no es valorava la qualitat dels vins sinó la quantitat i el que va passar és que la majoria de vinyes de muntanya van desaparèixer i la producció es va concentrar a la plana on era més fàcil produir. El retorn a la muntanya és el que fa que podem tornar a parlar de vins de qualitat”, explica Anna Espelt, biòloga i enòloga, propietària i directora del celler.

A Espelt la defensa de la pedra seca “per combatre la pendent i retenir el sòl” i la seva reintroducció a la vinya és una prioritat. El vincle entre la pedra seca i el terroir és a més a més molt estret: “Una relació total; el Cap de Creus és una zona amb pendents abruptes i, com hem dit, l’única forma de salvar-les, amb una pluviometria com la que tenim, és fer terrasses, sinó el sòl et desapareix. Al Cap de Creus, la pedra seca és clau, va íntimament llegada terroir.  A Mas Marés, per exemple, el 90% de les terrasses estan fetes amb pedra seca, hi ha una petita part que hi vam haver de renunciar per manca de pedres en aquell moment i aquest 10% el vam fer amb la tècnica que es fa servir avui quan no es vol o no es pot  fer servir pedra seca. Comparant-les totes dues, veiem l’aportació clau de la pedra seca; la durabilitat, el manteniment del biòtop (depredadors naturals) de la pedra seca, la riquesa del paisatge i també s’evita la pèrdua de sòl per erosió”.

El compromís amb la pedra seca hi ha estat sempre però d’una manera conscient i reflexionada cal situar-se a l’any 2000: “Quan vam fer la plantació al voltant del celler, a la nostra primera finca, ens vam trobar algunes parcel·les, amb més relleus que les altres on havia restes de parets de pedra seca. Vam decidir aixecar-les i prou, perquè ens feia il·lusió. No trobàvem professionals a qui encarregar-ho, així que vam estar experimentant però al principi no acabava de funcionar i ens ho vam haver de prendre més seriosament. No ho vam planificar, vam anar fent i cada cop les fèiem millor però alhora també preníem consciència de l’esforç que implica”, explica Anna Espelt. El retorn envers el paisatge ha estat total: “No és una compensació econòmica, no ens enganyem! Però dones vida al paisatge, recuperes patrimoni i regales mirades increïbles a tots els visitants, especialment a Mas Marés.”

Durant les Jornades, Espelt reflexionarà també sobre esculls i èxits, els principals dels quals queden resumits a continuació:

 

Dificultats

  • Costos
  • Identificar mà d’obra especialitzada

Èxits  

  • Tot i que els temps en viticultura són llargs i els resultats s’observaran amb el temps hi ha elements que ja es poden mesurar com són
  • La satisfacció de recuperar les feixes
  • Un valor i un actiu dins del PN del Cap de Creus, on la lluita contra els incendis és fonamental i prioritària
  • Un paisatge  bell i imponent de terrasses de pedra seca com a mirador a les vinyes i al mar Mediterrani.

 

Intervenció Espelt Viticultors

Divendres, 28 de setembre a les 11.30h

http://adrinoc.cat/ca/jornadespedraseca2018/

Comparte
Añadir comentario
×
Volver arriba