lledoner roig detall

El Lledoner Roig: el vi

Parlem del Lledoner Roig: el vi. Perquè de lledoner roig, el raïm, sempre n’hi ha hagut a l’Empordà. El Lledoner Roig és el primer vi Espelt 100% lledoner roig.

Lledoner Roig Espelt
Lledoner Roig

Des que vam començar a treballar amb les vinyes velles de Rabós que trobàvem ceps amb raïms rosats barrejats entre la carinyena. Al principi aquesta varietat local empordanesa poc estudiada llavors ens desconcertava una mica, i en fèiem el que s’havia fet sempre, garnatxa dolça. I tot i que la garnatxa ens agrada molt i a més a més representa les nostres arrels, intuíem que se’n podia treure més suc.

Vèiem aquests raïms amb una personalitat exultant, plens d’aromes i de cos, versàtils i alhora delicats. Enssabíem afortunats, teníem entre les mans una joieta i només el fet d’haver de passejar per les parcel·les per trobar cada cep, com un petit tresor, ja el feia més valuós. Sabíem també que el lledoner és plenament empordanès: imprevisible, delicat i alhora molt resistent, ple d’aromes gens convencionals, amb uns bons fenols.

Una prova i una altra. Cada verema provàvem coses noves. Els vins ens sortien plens de caràcter, una mica rústics i assalvatjats. Quan ens vam començar a conèixer millor, vam afegir-lo al cupatge del Quinze Roures. Ara, finalment, ens hem atrevit a fer-ne un vi on el lledoner roig és l’únic protagonista.

N’ha sortit un vi blanc i mai diries que prové de raïms rosats. Té aromes de camamilla, de flor de taronger i pedra. La fusta només s’intueix perquè hem fet servir bótes grosses de tres anys per tal que l’acompanyi i no el disfressi gens. La boca ens recorda la d’un bon lledoner blanc, tot i que manté l’acidesa que trobaríem en climes més freds.

Vols saber-ne més d’aquesta varietat local única que hem recuperat? Aquí t’ho expliquem.

Entrades relacionades