pa amb vi i sucre

La tradició del pa amb vi i sucre

A les masies catalanes sempre hi havia un pa de pagès rodó, del qual se’n treien unes llesques ben grosses i fornides, que de vegades durava tota una setmana. Per aprofitar-lo i fer-lo més menjable es mullaven les llesques amb un bon raig de vi negre, de manera que quedessin ben impregnades, i finalment per sobre s’hi afegia sucre.

Sucar:1 v. tr. [LC] Fer que certa quantitat d’un suc o líquid qualsevol penetri (alguna cosa), s’hi adhereixi, especialment ficant-la-hi i traient-la’n. Sucar pa en vi. (DIEC)

Pa amb vi i sucre
Pa amb vi i sucre.

Es ben sabut que a Catalunya ens agrada sucar els aliments (“xucar”, a l’Empordà). El més conegut i popular art de xucar és el de la tomata al pa, però també xuquem els melindros o les galetes i carquinyolis a la llet o la garnatxa, les neules al cava, el préssec i les peres al vi (més aviat les afoguem) i els xurros a la xocolata. I no ens oblidem de com gaudim xucant pa a l’oli de les amanides de tomates o al suc de la vedella amb bolets! Pels catalans xucar és l’art d’aprofitar, i d’això en sabem molt, no creieu? Xucar formar part de la nostra vida quotidiana i diària. És estrany que passem un dia sense xucar alguna cosa. Però avui us volem parlar d’un xucar molt antic i ara ja gairebé oblidat: EL PA AMB VI I SUCRE.

Sabeu quin és l’origen d’aquest suculent esmorzar o berenar que malauradament s’ha anat perdent? Hi ha diferents teories, però la més estesa i lògica que hem trobat és la següent:

A les masies catalanes sempre hi havia un pa de pagès rodó, del qual se’n treien unes llesques ben grosses i fornides, que de vegades durava tota una setmana.  Per aprofitar-lo i fer-lo més menjable es mullaven les llesques amb un bon raig de vi negre, de manera que quedessin  ben impregnades, i finalment per sobre s’hi afegia sucre. En alguns llocs un bon tou. Penseu que a tots els masos catalans no hi faltava mai un porró ple de vi i mainada  amb moltes ganes de menjar dolços. Segurament molts de vosaltres en vau menjar, de pa amb vi i sucre, quan éreu petits. I els que sou més joves, segur que molts heu sentit a parlar d’aquest berenar tan poc ortodox, avui dia.

Dites populars del pa amb vi i sucre:

Si vols viure sa, suca vi amb pa.

-Amb pa i vi es fa bon camí.

Com es fa?

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 llesca de pa de pagès per cap
  • Vi negre de bona qualitat
  • Sucre

Elaboració:

Es posen les llesques de pa de pagès en un plat i amb un porró regueu-les amb el vi negre pel damunt perquè el pa quedi empapat. Poseu-hi un pols de sucre i mengeu-les.

El pa amb vi i sucre forma part del Corpus Culinari de la Cuina Catalana.

Entrades relacionades