monestrell llibre

Presentació del llibre “Rastrejant el monestrell a la DO Empordà”

L’acte tindrà lloc el pròxim 16 de desembre i comptarà amb la participació de l’autora, Leonora Saavedra, entre altres personalitats del món vitivinícola de la DO


El llibre, que ha comptat amb el suport de la Càtedra Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà i que és obra de Leonora Saavedra, és una significativa aportació als estudis vitivinícoles, sobretot de casa nostra, ja que s’endinsa en la història de la varietat monestrell i, de retop, en la història de la viticultura de l’Empordà.
 

En el mosaic vitivinícola que l’Empordà ha anat configurant al llarg dels segles, el monestrell, una varietat de cep negra conreada històricament a l’Empordà, ha tingut un rol que aquest llibre vol posar al descobert. A partir del rastreig d’aquesta varietat  es pot veure el paper que han jugat les vinyes a la DO Empordà al llarg del temps, la davallada dramàtica que van patir en un moment històric, i la renaixença que el sector vitivinícola està gaudint en el present.
 

El llibre fa una aportació significativa al coneixement d’una parcel·la inexplorada de la viticultura de la nostra comarca d’avui i, en aquest sentit, pot ser molt atractiu per als viticultors de la zona que s’han plantejat seriosament la renovació i millora de la vinya empordanesa, fins no fa massa anys una de les més envellides de Catalunya. Aquesta millora, aquest interès pel conreu de la vinya, pel coneixement de les varietats que hi ha i les que hi va haver, com és ben sabut, és la base ineludible per a la millora dels vins de l’Empordà, el prestigi i la projecció dels quals s’incrementen dia a dia. 

La Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà
Creada per la Universitat de Girona, juntament amb l’Ajuntament de Figueres i el Consell Regulador DO Empordà, aquesta càtedra va néixer amb l’objectiu de promoure l’estudi, la recerca i el coneixement dels processos  que intervenen en l’elaboració i conservació dels vins de l’Empordà i difondre’ls, entre altres.


La presentació, que tindrà lloc a les 19.30 h a l’Espai d’Art del Celler Espelt, comptarà amb la participació de l’autora, Leonora SaavedraEduard Puig Vayreda, codirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà; Anna Espelt, enòloga i directora d’Espelt Viticultors, i Delfí Sanahuja, enòleg de Caves Castillo de Perelada. L’acte el clourà Alfons Martínez Puig, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres.

Entrades relacionades