Plantem barbats

Aquesta setmana hem tingut una treva de tramuntana i per fi hem pogut reprendre la plantació de barbats.

Els barbats són els peus del cep, que portaran al cap d’un temps l’empelt de la varietat que escollim. Els portaempelts es planten i es deixen un any o dos perquè s’adaptin bé a la terra. Tots els ceps que tenim són empeltats de cep americà, un peu, per tant, que no és de varietat local 😉

Ara bé, tots els ceps són empeltats i de fet és l’única manera que tenim perquè la fil·loxera no faci emmalaltir la planta.

Fa uns dies us explicàvem que una de les feines que fem durant l’hivern és arrencar varietats que amb el temps hem vist que no s’adaptaven i no donaven gaire bon rendiment. En els darrers anys i gràcies a l’estudi de la biblioteca de varietats de les vinyes velles, hem redescobert varietats que vivien entre nosaltres, més o menys oblidades, com la carinyena blanca, la picapolla negra, la picapolla roja o el lledoner roig.

D’aquí un o dos anys, escollirem una d’aquestes varietats locals i podrem començar a empeltar plantes. Mentrestant toca esperar i anar seguint els cicles llargs de la natura.

Entrades relacionades