bassa rec Espelt

Com estalviem aigua a la vinya?

Aquest any afrontem la pitjor sequera que hem viscut en dècades. Davant tenim la perspectiva de situacions encara més crítiques en els propers anys a causa del canvi climàtic. T’expliquem com estalviem aigua a la vinya i com ens avancem als canvis que vindran.

bassa de rec sequera espelt
Bassa d’aprofitament d’aigua de rec a Vilajuïga – Foto Espelt

La vinya és un cultiu de secà, ara bé, aquest any ens enfrontem a una realitat crítica per la manca d’aigua. Les precipitacions han disminuït dràsticament: aquest any han caigut només 56 l/m² contra els 554,32 l/m² anuals d’un any normal. Si a més hi sumem les previsions climàtiques per als propers anys, cal que prenguem decisions ara perquè a llarg termini puguem assegurar la supervivència de les plantes.

Què estem fent per estalviar aigua?

Una de les mesures que ja fa temps que portem a terme és seleccionar varietats locals per fer les noves plantacions. Aquestes varietats s’adapten millor al clima de la zona i per tant necessiten menys aigua. En el nostre cas, la varietat reina és la garnatxa i altres varietats mediterrànies com la carinyena o el monestrell.

També hem estat fent marcs de plantació més amples, disminuint el nombre de plantes per metre quadrat. Això permet que les plantes puguin funcionar amb una quantitat inferior d’aigua, optimitzant-ne l’ús en situacions de sequera.

Una altra mesura adoptada és la plantació de vinyes en vas, ja que requereixen menys aigua en comparació amb altres sistemes de cultiu. Encara que aquesta estratègia té els seus efectes a molt llarg termini, és una inversió valuosa per les vinyes de major qualitat.

Per mantenir un control exhaustiu de l’aigua utilitzada, hem instal·lat un sistema de rec que minimitza les pèrdues i optimitza l’ús d’aigua en tot moment. Aquest sistema inclou una bassa d’emmagatzematge addicional per evitar la pèrdua d’aigua pel canal. A més, s’han col·locat sondes a diferents profunditats del sòl per garantir que l’aigua arribi de manera eficient a les plantes, evitant així la seva desaparició en punts concrets. Aquest sistema de rec focalitzat i eficient és clau per la supervivència de les plantes en anys com el que estem vivint.

Tot i que ja s’han produït episodis de sequera en el segle passat, les dades recents sobre l’increment de la temperatura del mar i els models climàtics indiquen que és crucial actuar ara per afrontar situacions encara pitjors. Tenim la certesa que només hi ha una manera d’actuar que és seguir compromesos amb aquest llegat que hem heretat. A la terra, li devem la vida i el nostre sostén. Totes les mesures per cuidar-la i preservar-la són imprescindibles perquè la nostra feina tingui sentit.

Entrades relacionades

1 Response