brunyols de l'Empordà

Els brunyols de Ca la Rosor

Els brunyols són la tradició més dolça de la Quaresma a l’Empordà. Ens hem esmunyit a dins la rebotiga de Ca la Rosor, a Vilajuïga, per conèixer el secret dels seus brunyols.

Ca la Rosor, Vilajuïga

Història i tècnica d’una recepta

Quan arriba Carnaval, la Rosor, la mestressa de la botiga més emblemàtica de Vilajuïga i centre neuràlgic de totes les notícies del poble,  ja comença a preparar tots els estris i ingredients i, sobretot, a carregar-se d’energia. I és que arriba l’època dels brunyols.

Fins a Setmana Santa, cada cap de setmana podeu trobar brunyols a la seva botiga de queviures; i, a la recta final, els dies festius, cada dia.  Per aquestes dates es posa en marxa tot un engranatge que permet que moltes llars gaudeixin d’aquests fantàstics brunyols.

Al migdia, quan la botiga està tancada, comença l’activitat brunyolera a la rebotiga. La Rosor és l’encarregada de fer la massa, però a l’hora de fregir els brunyols, forma equip amb altres dones, com la seva germana Glòria, i totes plegades treballen en cadena. Una els dóna forma, una altra els fregeix i una tercera els arrebossa amb sucre.

Som molts els que esperem amb candeletes la Quaresma només pels brunyols, i precisament pensant en tots aquells a qui també us ve de gust menjar-ne la resta de l’any, hem volgut compartir aquí la recepta que segueix la Rosor fa més de quaranta anys, des que va agafar el relleu a la seva àvia. Una recepta que ha anat millorant amb el temps fins arribar a la que tot seguit us exposem.

Recepta de brunyols de Ca la Rosor

Ingredients:

 • 2 kg de farina
 • 1 kg de llimones
 • 1 tub d’essència de vainilla
 • 120 g de matafaluga en gra
 • 50 g de matafaluga en pols
 • 10 ous
 • ½ kg de sucre
 • sal
 • 100 g de llevat de París (de fleca)
 • ¾ l d’aigua
 • 100 g de mantega
 • 50 g de llard de porc (opcional)
 • 1 got d’anís

Elaboració:

La clau és pastar la massa amb les mans molta estona.
 1. Per començar, ratllem les llimones i posem en un recipient la matafaluga en pols, el sucre, la vainilla, la sal i la ratlladura de  llimona.
 2. Paral·lelament, fem bullir la matafaluga en gra amb l’aigua. Quan ja ha bullit una estona, es cola i s’afegeix la infusió, juntament amb la mantega, als primers ingredients que hem barrejat. Tot seguit hi afegim l’anís.
 3. Batem els ous a part i els afegim a la barreja vigilant que no estigui massa calenta, ja que els ous es podrien coure.
 4. Tot seguit afegim el llevat de París, que prèviament haurem desfet amb aigua freda.
 5. És en aquest moment que anirem afegint la farina de mica en mica. S’ha d’anar treballant la barreja amb les mans fins que aconseguim una massa compacta, com si féssim pa. Quan ja està, afegim una mica d’oli al voltant del recipient perquè la massa es desenganxi i agafi una forma ben rodona.
 6. Deixarem descansar la massa un parell d’hores.
 7. Quan la massa ha pujat, és el moment de fer els brunyols (donant-los una forma arrodonida i procurant que al centre hi hagi menys massa) i de fregir-los en una cassola ben plena d’oli calent.
 8. Per acabar, un cop hem deixat escórrer l’oli sobrant, ensucrarem els brunyols i els deixarem refredar.

Ja només queda gaudir d’aquests fantàstics Brunyols de l’Empordà acompanyats d’una bona garnatxa o moscatell com els que podeu trobar al nostre celler!

Com podeu comprovar, la Rosor té molta destresa a l’hora de fer els brunyols! Si no n’heu fet mai, no us desanimeu si no us surten amb tanta facilitat, és qüestió de pràctica. Mentre feia els brunyols, la Rosor ens va comentar que li faltava poc per jubilar-se. Amb aquest post volem col·laborar a mantenir viu aquest gran llegat.

Entrades relacionades