escriptura i vi

I Concurs d’epigrames vínics

Sabíeu que el primer epigrama el van escriure els grecs i consistia en una inscripció sobre un regal, una estàtua o una tomba? Després els romans van continuar la tradició, i segles més tard escriptors com Oscar Wilde es van dedicar a crear aquests petits poemes. Xinesos i japonesos també construïen epigrames, i aquests últims els anomenen haikus. A la nostra terra Fages de Climent en va cultivar de molt enginyosos com ara aquest: per artistes diabètics té requisits dietètics.

Definició d’epigrama segons el DIEC2:

11 m [ FLL] [LC] Breu composició poètica, especialment satírica i de contingut moral, social o polític.

1 2 m. [LC] Dita satírica.

Així  doncs, al Celler Espelt recollim aquesta tradició però amb un requisit imprescindible, i és que els epigrames estiguin relacionats amb el món del vi. Aquest primer concurs d’epigrames vínics es fa dins el marc del festival del vi de l’Empordà, el Vívid.

Què us sembla? Us atreviu a escriure una petita composició poètica vínica? Doncs afileu el llapis o les tecles i sobretot la imaginació. Us assegurem que el premi no us deixarà indiferents. Aquí us deixem les bases del concurs.

BASES REGULADORES – CONCURS D’EPIGRAMES

1. Objecte del concurs.

L’objecte del concurs és l’elecció de tres epigrames relacionats amb el món del vi. Aquest concurs l’organitza Espelt Viticultors dins el marc del festival del Vívid 2015.

2. Participants.

Concurs obert a totes les persones que hi vulguin participar de 12 a 100 anys.

3. Llengua dels epigrames.

Els concursants poden enviar els seus epigrames en qualsevol de les 6.912 llengües vives del món. Així i tot, els epigrames escrits en llengües estrangeres hauran d’anar acompanyats de la corresponent traducció al català/castellà.

4. Número d’epigrames per participant i categoria.

Cada participant pot enviar un màxim de 3 epigrames. S’ha establert una única categoria: EL MÓN DEL VI.

Quedaran eliminats aquells epigrames ofensius o amb referències explícites a persones o institucions.

5. Extensió dels epigrames.

L’extensió de cada epigrama és lliure i la rima tan pot ser assonant com consonant. El nombre de síl·labes per vers ha de ser  de 12 com a màxim, segons les normes mètriques de la llengua catalana.

6. On s’han d’enviar els epigrames?

Els epigrames s’han d’enviar a la següent adreça electrònica: enoturisme@espeltviticultors.com.

Dades a especificar: noms, cognoms, adreça electrònica, telèfon i un pseudònim per publicar l’epigrama.

7Format dels epigrames.

Es valorarà l’originalitat a l’hora de presentar els epigrames. Es poden utilitzar múltiples formats com la fotografia,  àudios, etc. sempre que siguin “llegibles” a nivell informàtic.

8. Termini.

 El termini de recepció dels epigrames vínics finalitzarà el dijous 30/04/2015 a les 00.00 h.

9. Criteris de valoració.

A l’hora de valorar els epigrames es tindran en compte els següents aspectes: adequació a la temàtica, l’originalitat de la presentació i la tècnica (correcció mètrica).

10. Premis.

Es lliuraran tres premis:

PRIMER PREMI: 1 nit per a 2 persones a l’allotjament rural de Mas Espelt de Vilajuïga (HUTG-16544). S’escollirà la nit segons disponibilitat de l’allotjament.

SEGON PREMI: 2 ampolles de vi del Celler Espelt + 2 invitacions per al Wine Family Museum – Coll de Roses

TERCER PREMI: 1 ampolla de vi del Celler Espelt.

L’anunci dels guanyadors/es es publicarà dilluns 11/05/2015 al web del Celler Espelt a partir de les 18 de la tarda.

Els guanyadors seran avisats oportunament mitjançant un correu electrònic i/o una trucada telefònica.

11. Jurat.

El Jurat estarà format per Guillem Terribas de la Llibreria 22 de Girona, Ferran Campistol, tècnic de Joventut de l’Ajuntament de Figueres i Maria Espelt, filòloga i membre del Departament de Comunicació d’Espelt Viticultors.

10. Normativa:

La participació al concurs comporta l’acceptació d’aquestes bases. Qualsevol aspecte no previst a les bases serà resolt pel jurat, essent les decisions inapel·lables.

Els drets sobre els epigrames premiats pertanyen a Espelt Viticultors per poder fer-ne la difusió que cregui convenient.

Entrades relacionades