Per què fem un peu de cuba?

Hem començat un peu de cuba a la vinya de més a la vora del mar, de Mas Marés. Aquest suc fermentat és el que posarem a la cuba on aniran els raïms d’aquesta vinya. La idea és reproduir els llevats ja presents a la pell del raïm perquè siguin aquests i no uns altres els que fermentin el most.

Si volem fer un vi en què tant els raïms com els llevats siguin només d’una vinya determinada l’única manera és fer el cultiu a la vinya. Si no ho fem així, és possible que els llevats que apareguin no siguin només els del raïm, sinó també els que hi ha presents al celler. És una mena de “massa mare” del vi, tal com fem amb el pa. Aquest peu de cuba ajudarà que ja hi hagi una població activa de llevats que s’imposi durant la fermentació. Fent créixer aquest cultiu facilitem que la fermentació vagi bé. Es tracta d’una tècnica molt efectiva en volums de vi petits que ja hem aplicat en altres ocasions.

Desgranem els raïms. Triem els que són sencers i bonics i no tenen cap fisura o s’estan tornant panses. Els aixafem fins que ja no quedi cap esfera i surti tot el suc. Els posem amb tot el suc que han tret en un pot que deixem mal tancat perquè pugui sortir el carbònic quan comenci la fermentació.

Ens agradaria poder-ho fer a Pardells també 😉 Us ho explicarem.