Una verema diferent amb certificació 100% eco

És agost, ja sentim el final de l’estiu i, així i tot, encara queden unes quantes emocions per destapar. Ha estat un any complicat, ja ho sabem tots, la Covid-19 ens ha capgirat el món, i l’emergència climàtica es va fent més present any rere any: aquest 2020 amb el Glòria, les altes temperatures i la pluja que semblava que no s’acabés mai. De tant en tant, rebem una bona notícia, com les excel·lents puntuacions de la Guía Peñín 2021 i l’estrenada certificació eco en tots els vins Espelt a partir d’aquesta verema, fites que ens ajuden a seguir amb força.
 

Arriba la verema i serà diferent, de ben segur. Primer perquè hem pres unes mesures de distància i de control de la collita inaudites i que són un pas necessari per cuidar-nos a nosaltres i també a les persones que ens envolten. Segon perquè la collita estarà molt marcada per la climatologia i també per les dificultats associades a tanta pluja i a tanta inactivitat de caça a la comarca. Els fongs i els depredadors de raïms, com el senglar, campen alegrement per les vinyes i podríem arribar a dir que són autèntiques plagues. Patir és una constant en la vida del pagès i de vegades ens fa la impressió que només ens queda confiar que tot allò que hem fet durant l’any tingui els seus fruits.

Això no obstant, tenim força renovada cada cop que veiem que any rere any els indicadors de biodiversitat de les vinyes milloren, i que la terra i els sòls, el llegat més preuat, que cuidem dia a dia aguanten llevantades, torrenteres i tot el que el clima els posi per davant. Fer vi respectant el territori té una recompensa molt alta per al planeta, la Terra, i de vegades també un reconeixement més mundà —però del qual ens sentim molt orgullosos— com la certificació ecològica que lluiran tots els vins Espelt a partir d’aquesta verema després de molts anys de treball en eco i de millorar els processos. 

Corria l’any 2000 quan en Didier Soto de Mas Estela li va dir a l’Anna Espelt: “a l’Empordà hauríem de fer tots varietats locals i eco”. Dir allò llavors era revolucionari, fer-ho semblava impossible. Però l’Anna, llavors una recent llicenciada en Biologia i amb una forta vinculació en l’associacionisme en defensa del patrimoni natural de la comarca, va trobar que aquella frase tenia tot el sentit i que aquest havia de ser sí o sí el camí dels vins Espelt. Anys després, l’Anna va decidir passar una part de les vinyes a viticultura ecològica, era 2003 i l’inici d’un camí que després de molts aprenentatges ens ha portat on som ara. La nostra feina se centra en una cura preventiva dels ceps: treballar els sòls, i fer servir compost i tractaments, quan no hi ha més remei, amb productes permesos en la viticultura eco, com coure i cua de cavall. Hem superat un any molt complicat amb aquestes eines i s’ha de celebrar. 

Treballar en ecològic és per nosaltres l’única manera de mantenir els sòls vius i també d’entendre el terrer que es nodreix de tot el que l’envolta, buscant la sinergia dels quatre elements: el sòl, la planta, el clima i qui ho cultiva. Aquesta nova etapa que ara encetem referma i reconeix la nostra voluntat de formar part del paisatge i dels ecosistemes. Perquè de vegades no n’hi ha prou amb estimar la terra, també cal fer passos valents per canviar la manera com s’han fet les coses fins ara. Quan arriben aquests dies que vivim encara enganxats al radar del meteocat tement la calamarsa, només pensem en tota la feina que hem fet i de la qual estem molt orgullosos. Gaudim doncs i brindem per aquesta verema que tot just comença. Salut!

Entrades relacionades