Art

Art

Croma Catalana d’Ernest Abentín juga amb el color i té una clara intenció provocativa. L’artista ofereix una mirada particular a l’hort i als productes de la terra. A més, fa una reflexió sobre la historiografia, la identitat, la tradició i la cuina catalana.

Ernest Abentín, fotògraf nascut i resident a Barcelona, treballa als dos costats de la frontera (Empordà i Catalunya Nord). La seva obra se centra en temes culinaris i ha treballat com a assistent de Francesc Guillament, reconegut fotògraf gastronòmic de les creacions del Bulli, el Celler de Can Roca o el cuiner Paco Pérez. Durant la seva estada a París té contacte amb el món de la dansa i d’aquí en surt l’interès pel cos, el moviment i la dansa.

En el terreny més personal, Abentín s’ha dedicat a fotografia sobre el territori, la gent i la gastronomia des d’un punt de vista quotidià i local. El fet de menjar, el producte típic i casolà reben una mirada molt personal que va més enllà de la fotografia de plats gastronòmics.

L’exposició Croma Catalana és precisament aquesta radiografia sobre el localisme, el fet de menjar, els rituals, el producte local, la senzillesa dels costums. Una visió del territori i de les persones des d’un punt de vista cromàtic.

Dissabte, 6 de novembre, a les 12 h inaugurem l’exposició de Nia Delfau al Celler Espelt.

Nia Delfau, galaicocatalana de cor i nòmada per elecció, és una artista que resideix a l’Empordà des de fa un temps. Les seves fotografies són fruit de l’aprenentatge després de passar pel món del disseny, la moda i l’art. Dissabte inaugurem l’exposició de fotografia Com una planta al Celler Espelt.

Quan va tornar de Tokio, després d’uns mesos treballant com assistent del reconegut fotògraf Osamu Yokonami, es va instal·lar a l’Empordà i va decidir crear amb els petits moments, amb la quotidianitat, amb el que passava a prop seu desapercebut. El projecte ‘Com una planta’ és el resultat d’aquesta observació pacient del canvi, de les petites coses que sense soroll es mouen i de la relació de l’artista amb la natura i les flors, mirall del canvi permanent de la vida.

Nia Delfau ha treballat com a directora d’art de diferents estudis de disseny i amb marques reconegudes com The Animals Observatory. Aquesta exposició és l’observació pacient a la seva tornada de Japó, amb la calma que dona la natura que ens envolta, una mirada que ens convida a centrar-nos en el present. L’artista també ha posat en marxa recentment el projecte Casa Delfau, un espai de creació en què desenvolupa la seva part més personal en forma de marca, galeria i projectes propis. Com una planta és la seva primera exposició de fotografia a l’Empordà.

Veniu a compartir una copa de vi amb l’artista! Us esperem a la inauguració que serà dissabte, 6 de novembre, a les 12 h, al mateix celler.

Sabíeu que el primer epigrama el van escriure els grecs i consistia en una inscripció sobre un regal, una estàtua o una tomba? Després els romans van continuar la tradició, i segles més tard escriptors com Oscar Wilde es van dedicar a crear aquests petits poemes. Xinesos i japonesos també construïen epigrames, i aquests últims els anomenen haikus. A la nostra terra Fages de Climent en va cultivar de molt enginyosos com ara aquest: per artistes diabètics té requisits dietètics.

Definició d’epigrama segons el DIEC2:

11 m [ FLL] [LC] Breu composició poètica, especialment satírica i de contingut moral, social o polític.

1 2 m. [LC] Dita satírica.

Així  doncs, al Celler Espelt recollim aquesta tradició però amb un requisit imprescindible, i és que els epigrames estiguin relacionats amb el món del vi. Aquest primer concurs d’epigrames vínics es fa dins el marc del festival del vi de l’Empordà, el Vívid.

Què us sembla? Us atreviu a escriure una petita composició poètica vínica? Doncs afileu el llapis o les tecles i sobretot la imaginació. Us assegurem que el premi no us deixarà indiferents. Aquí us deixem les bases del concurs.

BASES REGULADORES – CONCURS D’EPIGRAMES

1. Objecte del concurs.

L’objecte del concurs és l’elecció de tres epigrames relacionats amb el món del vi. Aquest concurs l’organitza Espelt Viticultors dins el marc del festival del Vívid 2015.

2. Participants.

Concurs obert a totes les persones que hi vulguin participar de 12 a 100 anys.

3. Llengua dels epigrames.

Els concursants poden enviar els seus epigrames en qualsevol de les 6.912 llengües vives del món. Així i tot, els epigrames escrits en llengües estrangeres hauran d’anar acompanyats de la corresponent traducció al català/castellà.

4. Número d’epigrames per participant i categoria.

Cada participant pot enviar un màxim de 3 epigrames. S’ha establert una única categoria: EL MÓN DEL VI.

Quedaran eliminats aquells epigrames ofensius o amb referències explícites a persones o institucions.

5. Extensió dels epigrames.

L’extensió de cada epigrama és lliure i la rima tan pot ser assonant com consonant. El nombre de síl·labes per vers ha de ser  de 12 com a màxim, segons les normes mètriques de la llengua catalana.

6. On s’han d’enviar els epigrames?

Els epigrames s’han d’enviar a la següent adreça electrònica: enoturisme@espeltviticultors.com.

Dades a especificar: noms, cognoms, adreça electrònica, telèfon i un pseudònim per publicar l’epigrama.

7Format dels epigrames.

Es valorarà l’originalitat a l’hora de presentar els epigrames. Es poden utilitzar múltiples formats com la fotografia,  àudios, etc. sempre que siguin “llegibles” a nivell informàtic.

8. Termini.

 El termini de recepció dels epigrames vínics finalitzarà el dijous 30/04/2015 a les 00.00 h.

9. Criteris de valoració.

A l’hora de valorar els epigrames es tindran en compte els següents aspectes: adequació a la temàtica, l’originalitat de la presentació i la tècnica (correcció mètrica).

10. Premis.

Es lliuraran tres premis:

PRIMER PREMI: 1 nit per a 2 persones a l’allotjament rural de Mas Espelt de Vilajuïga (HUTG-16544). S’escollirà la nit segons disponibilitat de l’allotjament.

SEGON PREMI: 2 ampolles de vi del Celler Espelt + 2 invitacions per al Wine Family Museum – Coll de Roses

TERCER PREMI: 1 ampolla de vi del Celler Espelt.

L’anunci dels guanyadors/es es publicarà dilluns 11/05/2015 al web del Celler Espelt a partir de les 18 de la tarda.

Els guanyadors seran avisats oportunament mitjançant un correu electrònic i/o una trucada telefònica.

11. Jurat.

El Jurat estarà format per Guillem Terribas de la Llibreria 22 de Girona, Ferran Campistol, tècnic de Joventut de l’Ajuntament de Figueres i Maria Espelt, filòloga i membre del Departament de Comunicació d’Espelt Viticultors.

10. Normativa:

La participació al concurs comporta l’acceptació d’aquestes bases. Qualsevol aspecte no previst a les bases serà resolt pel jurat, essent les decisions inapel·lables.

Els drets sobre els epigrames premiats pertanyen a Espelt Viticultors per poder fer-ne la difusió que cregui convenient.