La realitat climàtica a la DO Empordà: com afrontar-la

“La realitat climàtica a la DO Empordà: com afrontar-la” al Celler Espelt

El Celler Espelt ha acollit la jornada tècnica “La realitat climàtica a la DO Empordà: com afrontar-la?” organitzada pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’IRTA i la DO Empordà.

Fa tres anys que patim una sequera sense precedents i les previsions no són gens esperançadores. Avui hem participat i ha tingut lloc a casa nostra la jornada tècnica “La realitat climàtica a la DO Empordà: com afrontar-la?” organitzada pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de l’IRTA i la DO Empordà.

Durant la jornada s’ha fet especial atenció a la necessitat de fer una poda respectuosa, especialment amb la conferència “La Poda. Canviar per continuar” a càrrec de Vicenç Canals, director de l’Acadèmia de Poda d’INNOVI, i també sobre l’adaptació de la vinya en el canvi climàtic, a la conferència de Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA, amb la conferència: “Cal saber què passa i passarà per poder adaptar la nostra vinya a la realitat ambiental del segle XXI”. Tot seguit ha tingut lloc una taula rodona a la qual hi ha participat els mateixos Robert Savé i Vicenç Canals, juntament amb la participació d’altres cellers de la DO Empordà: M. Àngels Casanovas (ADV Empordàlia), Roger Hurtós (Cavas Castillo Perelada) i l’Anna Espelt (Espelt Viticultors).

Per la nostra banda, Anna Espelt ha remarcat les diferents mesures que ja estem duent a terme al celler. En primer lloc una poda respectuosa, que segueix el curs de la saba i que per tant ajuda les plantes a tenir un creixement sostingut amb menys esforç. També són interessants la preservació de cobertes vegetals durant els períodes de l’any en què la planta està hivernant, per retenir millor l’aigua.

També hem fet esment a la necessitat de replantejar on és millor plantar nova vinya, tenint en compte sequera i zones inundables, com també la forma de plantar-la. En aquests darrers anys hem vist que els marcs de plantació més amples i el retorn al vas que estem aplicant a la majoria de vinyes estan donant molts bons resultats. 

Finalment, creiem que caldrà la col·laboració d’administracions i posar-hi tota la nostra creativitat per trobar solucions conjuntes ja que el canvi climàtic va a un ritme més ràpid del que estava previst. Això és especialment necessari en viticultura, un conreu on es planta mirant el llarg termini, ja que la nostra adaptació s’està fent ja ara a marxes forçades.

Les Jornades organitzades per Acció Climàtica creiem que són un pas endavant per seguir treballant conjuntament en l’adaptació i la viticultura que cuidi el territori. Gràcies per comptar amb casa nostra!

Entrades relacionades