varietats locals

varietats locals

En un estiu que ha trencat tots els rècords històrics de temperatures càlides, la verema és una prova de foc. Les vinyes resisteixen, com poden. La manca de pluges ha fet que els raïms estiguin sans i no hàgim de patir per malalties fúngiques, però les conseqüències de la sequera van molt més enllà.

Fa tres anys que acumulem una sequera extrema al territori. En els últims tres anys, la pluja ha baixat a valors que estan molt per sota de la mitjana. La manca d’aigua està posant a prova la resistència de les plantes fins a límits que no havíem experimentat mai. Ara ja constatem la fatiga acumulada, les vinyes es troben en un estat d’extrem esgotament.

Les plantes segueixen un cicle que tots coneixem de fulles, fruit, reserves. És a dir, la planta passa per diferents fases en què concentra la seva energia en les diferents fases que després li permetran seguir vivint. Les fulles l’ajudaran a produir sucre, fer la fotosíntesi i donar els seus fruits. Un cop els fruits hagin estat recollits (o caigut si no els recollim) la planta es concentrarà en reservar energia per la pròxima primavera, quan hagi de treure fulles un altre cop. En aquests tres anys les plantes han anat acumulant un estrès hídric sense precedents. Menys energia per fer fulles es tradueix amb menys fulles, els raïms cada cop són més petits, les seves reserves d’energia cada dia més minses i les plantes cada any una mica més febles i amb menys vigor.

Aquest any ha plogut a mitja verema, escassos 20 l. Això qualsevol altre any ens hauria enfonsat, perquè pot destarotar la salut del raïm. Aquest any, però, la salut dels raïms és immillorable, el nostre patiment (i el de la planta!) va per una altra banda. A la primavera ens va sorprendre que hi haguessin moltes flors sobretot en varietats locals com el lledoner roig i el lledoner negre, que estan més adaptats al clima del territori. Les baies que n’han resultat han estat petites i amb pells gruixudes, intuïm que hi haurà poca producció i molta concentració.

Aquesta verema és el resultat dels últims tres anys. Avui sabem que les maduracions s’han avançat per la calor i la sequera. Nosaltres seguim collint, dia a dia. Veurem com acaba. 

Aquest any afrontem la pitjor sequera que hem viscut en dècades. Davant tenim la perspectiva de situacions encara més crítiques en els propers anys a causa del canvi climàtic. T’expliquem com estalviem aigua a la vinya i com ens avancem als canvis que vindran.

bassa de rec sequera espelt
Bassa d’aprofitament d’aigua de rec a Vilajuïga – Foto Espelt

La vinya és un cultiu de secà, ara bé, aquest any ens enfrontem a una realitat crítica per la manca d’aigua. Les precipitacions han disminuït dràsticament: aquest any han caigut només 56 l/m² contra els 554,32 l/m² anuals d’un any normal. Si a més hi sumem les previsions climàtiques per als propers anys, cal que prenguem decisions ara perquè a llarg termini puguem assegurar la supervivència de les plantes.

Què estem fent per estalviar aigua?

Una de les mesures que ja fa temps que portem a terme és seleccionar varietats locals per fer les noves plantacions. Aquestes varietats s’adapten millor al clima de la zona i per tant necessiten menys aigua. En el nostre cas, la varietat reina és la garnatxa i altres varietats mediterrànies com la carinyena o el monestrell.

També hem estat fent marcs de plantació més amples, disminuint el nombre de plantes per metre quadrat. Això permet que les plantes puguin funcionar amb una quantitat inferior d’aigua, optimitzant-ne l’ús en situacions de sequera.

Una altra mesura adoptada és la plantació de vinyes en vas, ja que requereixen menys aigua en comparació amb altres sistemes de cultiu. Encara que aquesta estratègia té els seus efectes a molt llarg termini, és una inversió valuosa per les vinyes de major qualitat.

Per mantenir un control exhaustiu de l’aigua utilitzada, hem instal·lat un sistema de rec que minimitza les pèrdues i optimitza l’ús d’aigua en tot moment. Aquest sistema inclou una bassa d’emmagatzematge addicional per evitar la pèrdua d’aigua pel canal. A més, s’han col·locat sondes a diferents profunditats del sòl per garantir que l’aigua arribi de manera eficient a les plantes, evitant així la seva desaparició en punts concrets. Aquest sistema de rec focalitzat i eficient és clau per la supervivència de les plantes en anys com el que estem vivint.

Tot i que ja s’han produït episodis de sequera en el segle passat, les dades recents sobre l’increment de la temperatura del mar i els models climàtics indiquen que és crucial actuar ara per afrontar situacions encara pitjors. Tenim la certesa que només hi ha una manera d’actuar que és seguir compromesos amb aquest llegat que hem heretat. A la terra, li devem la vida i el nostre sostén. Totes les mesures per cuidar-la i preservar-la són imprescindibles perquè la nostra feina tingui sentit.

Fa tres anys que no plou. La sequera a la vinya és una realitat. Els dos anys anteriors vam salvar la pluviometria per episodis puntuals de ruixats intensos. Sigui com sigui, tot i les pluges d’aquest cap de setmana, no tenim humitat a la part profunda del sòl. Els ceps estan brotant gràcies a les reserves d’aigua que té la mateixa planta. Ens encaminem, si no plou, a una producció minsa de raïm.

La vinya brotant a Vilajuïga

La sequera és un tema que ens preocupa. La falta de pluja i les temperatures elevades que la meteorologia ens avança aquests dies poden afectar negativament la producció de raïm, com dèiem, però també la qualitat dels vins. Al celler fa temps que intentem adaptar-nos a reduir les quantitats d’aigua que fem servir sobretot per la neteja. Les restriccions aquí no seran un problema.

Ara bé, a la vinya la sequera pot afectar en diferents etapes del seu cicle vegetatiu de la planta i aquí ja no hi podem fer tant en el curt termini. Els efectes més immediats es notaran durant el creixement de la planta, en aquests propers dies. Pot disminuir el creixement dels brots i que les fulles siguin més petites. La planta quan passa set ha de tancar els estomes per evitar la pèrdua d’aigua per transpiració, això fa que es redueixi la fotosíntesi i, per tant, no tingui tanta energia per fer teixits nous.

En els propers mesos si la cosa continua així, afectarà a la grandària de les baies i en conseqüència a la qualitat del vi, perquè perdrem intensitat i aroma. Si això acaba passant, poca cosa hi podrem fer i esperem que no acabi passant!

Què estem fent?

En l’esport de risc que és la viticultura, fa alguns anys que ens intentem avançar a les premonicions d’escalfament global. És per això que en un moment donat vam decidir que plantar varietats locals era una forma eficaç de lluitar contra la sequera. Les varietat locals estan més adaptades al medi, necessiten menys aigua i per tant aguanten millor el clima sec i amb vent de l’Empordà. Una altra de les mesures ha estat podar amb amor tots i cadascun dels ceps, perquè arribats a aquest moment tinguessin més fàcil impulsar la saba.

En qualsevol cas, cap d’aquestes mesures seran suficients si traspassem el llindar d’escalfament d’1,5 ºC que segons la comunitat científica serà l’inici d’una sèrie de fenòmens meteorològics extrems. Al celler hem intentat reduir al màxim la dependència que tenim d’energia provinent de fonts fòssils, per això ja fa una colla d’anys que tenim plaques solars per autoabastir-nos. També hem aconseguit reduir el pes de les ampolles buscant vidre menys pesat i estalviant alguns kilos en el transport final de la mercaderia. Probablement tot això sigui només un principi, del que ens els propers anys haurem de fer. La resta és encomanar-nos a la saviesa de la terra.

Lleugerament abans que altres anys, les vinyes comencen a verolar. El canvi de color dels raïms es dona quan comença l’última fase de maduració del fruit. Quan les vinyes verolen toca esperar i contemplar tots els colors. 

Lledoner verolant

L’any passat us explicàvem les petites diferències en el temps de verol dels diferents terrers que cuidem. Estem segures que aquest any la progressió de verol des dels terrers més al pla fins als d’altitud més alta així serà semblant a grans trets.

Ara bé, les altes temperatures d’aquests dies i la manca de pluja, ens fan sospitar que tot el procés de maduració s’està avançant lleugerament. Conscients que aturar el canvi climàtic no és a les nostres mans, intentem estudiar quins són els canvis bruscs que l’emergència climàtica està provocant. Les conclusions a les quals arribem és que les varietats locals són més resilients a les altes temperatures, a la sequera, al vent. Per tant, també són les que amb menys esforç podran viure felices als nostres terrers.

El verol arriba, de mica en mica, però de forma uniforme. La feina viticultora està feta, de moment. Ara que les vinyes verolen només queda esperar que tot segueixi el seu curs i en poques setmanes poder collir aquests fruits saborosos.

La Vella és la nostra carinyena blanca de vinyes velles, plantades el 1919. Aquest vi és la culminació d’un procés d’observació, recerca i estudi sobre les varietats locals de l’Empordà.

Ja fa un temps, amb Dylan Grigg vam estar classificant totes les vinyes que teníem, les vam analitzar, vam redescobrir varietats oblidades i vam decidir que no podíem deixar-les sense nom mai més. D’aquest estudi exhaustiu en va sortir la biblioteca de varietats, i d’aquí la nostra idea de fer vins que les recuperessin, com aquesta carinyena blanca.

La Vella és un homenatge als viticultors i viticultores que han treballat aquests ceps durant molt de temps, tot i el baix rendiment, tot i que la tendència durant molts anys fos arrencar i posar-hi varietats que donessin més quantitat de raïm. Viticultors com l’Àngel Poch, que amb perseverança han fet possible que avui La Vella sigui una realitat.

Gràcies a tots ells per haver treballat tants anys la terra amb amor!

Ja podeu comprar La Vella a la nostra botiga online.

Àngel Poch La Vella carinyena blanca
Àngel Poch, propietari i viticultor de les vinyes de carinyena blanca, La Vella.

Lledoner roig, garnatxa roja, garnatxa grisa. Diferents paraules per a anomenar el mateix tipus de raïm. Una varietat local empordanesa que volem recuperar per fer-ne vins que reflecteixin el nostre terrer.

lledoner roig varietat
Penjoll de lledoner roig, varietat local empordanesa

Parlem del lledoner roig: el raïm. Es tracta d’una varietat exòtica perquè no són ni blancs ni negres sinó rosats. Uns raïms de la família de la garnatxa que en completen la trilogia: garnatxa negra, garnatxa blanca i garnatxa roja. Lledoner negre, lledoner blanc, lledoner roig, en diem a l’Empordà. Garnatxa grisa en diuen els veïns de Banyuls. Uns raïms rars, perquè és difícil trobar-ne una vinya sencera, i sovint estan barrejats entre d’altres varietats.

Una varietat més vigorosa que la carinyena, a la que sovint acompanya. Molt resistent a la tramuntana i a la sequera, ens dóna els millors fruits -més rosats que grisos- quan madura bé. Això sol passar quan es troba en terrenys pobres. També cal que siguin ceps típics de l’Empordà, menys vigorosos que els que varen venir de França a partir dels anys 60.

Ens hem proposat recuperar aquesta varietat única per fer-ne vins excepcionals. Ja heu tastat el nostre Lledoner Roig, monovarietal fet 100% d’aquest raïm excepcional?